top of page

Hindistan Eğitime Bağlanamıyor

Hindistan’da okullar Covid-19 nedeniyle kapalı, yıllardır yoksulluk ve fazla nüfustan dolayı kötü olan eğitim artık kırmızı alarm veriyor. Hindistan’da hanelerin %76’sı internete erişemiyor. Devam etmesi beklenen pandemi sürecinde Hindistan eğitime bağlanamıyor.

Hindistan dünyanın en yüksek ikinci nüfusuna sahip ülke. 2030 yılına kadar birinci sıraya oturması bekleniyor. Ülke imkanları insanlara kaliteli bir yaşam temin edemiyor ve çocuklara da iyi bir gelecek vadetmiyor. Halkın %70’inin kırsalda yaşadığı bu ülkede çocukların okula erişimi yok ve yıllardır modernize edilemeyen eğitim sistemi dünyanın çok gerisinde. Şimdi Hindistan’da okullar Covid-19 nedeniyle kapalı. Yıllardır yoksulluk ve fazla nüfustan dolayı kötü olan eğitim artık kırmızı alarm veriyor.

 

 

Hindistan, Dünyada Pandeminin En Çok Etkilediği Ülkelerden

 

Pandeminin dünyada en fazla etkilediği ülkelerden biri maalesef Hindistan. 23 Marttan 1 Haziran tarihine kadar sokağa çıkma yasağı uygulanmasına rağmen vaka sayısı ve ölümler hala kontrol altına alınamadı. Bu süreçte okullar yeni eğitim dönemine bütün imkansızlıklara rağmen "online" olarak başladı. Eğitim ve çocukların durumu Hindistan’da pandemiden önce de iyi durumda değildi.

 

Fiziki imkanların çok düşük olmasının yanı sıra öğretmenlerin hayat standartlarının düşük olması sebebiyle bu meslek rağbet görmüyor. İhtiyacın bu kadar fazla olduğu bu sektörde liyakat çok düşük bir seviyede. Devlet eğitiminin kalitesiz olması nedeni ile Hindistan’da eğitim alanında çok büyük bir özel sektör mevcut. Yüzlerce özel eğitim kuruluşu yüksek fiyatlarla hizmet veriyor. 1968 yılından beri reform edilmeyen eğitim sistemi de en büyük sorunlardan biri halinde. Diğer taraftan sosyal yaşam da çok iyi durumda değil. Hindistan’da 30 milyondan fazla çocuk yetim, 0 - 14 yaş arası 10 milyon çocuk ise bir işte çalışıyor. Hindistan’da her 10 çocuktan biri hiç okula gitmiyor ve diğer ikisi ilkokuldan sonra okula devam etmiyor.

 

 

Hanelerin İnternete Erişimi Kısıtılı

 

Pandemi sürecinde ise bu problemlere internet, akıllı telefon ve bilgisayar erişim sorunları da eklenmiş oldu. Hindistan’ın Ulusal Numune Araştırmalar Ofisi’nin (NSSO) 2018 yılında yaptığı araştırmaya göre internete erişimi olmayan hanelerin oranı tüm ülkede %76 ve bu oran kırsal kesimde %90’a kadar ulaşıyor. Öğrencilerin sadece %12.5’i akıllı telefona erişimi olduğunu söylüyor. 9 milyon öğretmenin bulunduğu ülkede bazı öğretmenler bile bu imkanlara erişime sahip değil ve her geçen gün okul ile öğrencilerin arası daha da açılıyor.

 

 

Pandemi süreci aslında dünyadaki birçok insana evden çıkmadan birçok şeyi yapılabileceğini göstermiş oldu. Eğitim alanında da bu süreçte çok büyük başarılar kaydeden ülkeler var. Ancak Hindistan için bu durum geçerli değil. Uzmanlar online eğitimin Hindistan için sürdürülebilir bir çözüm olmadığında birlik halinde.

 

Devam etmesi beklenen pandemi sürecinde

"Hindistan Eğitime Bağlanamıyor."

bottom of page